Zorg eerst goed voor jezelf

Mar 16, 2020

Put yourself first!
Dat is wat ze zeggen als de luchtdruk wegvalt in de cabine van een vliegtuig. Zet eerst je eigen zuurstofmasker op je neus en help dan pas een ander. Klinkt logisch toch? Want hoe kun je een ander helpen als je zelf snakt naar adem?

Als moeder, maar ook als coach vind ik dat een hele lastige. Ik wil graag anderen helpen. Dat zit in mijn aard, ik doe het graag en eerlijk is eerlijk.... als je een ander helpt hoef je ook even niet met jezelf bezig te zijn en dat is soms heel prettig.

Ik heb echt moeten leren om eerst voor mezelf te zorgen en dan pas voor een ander. Dat voelde niet natuurlijk. Het lijkt egotistisch om eerst aan jezelf te denken. Maar niks is minder waar. Je kunt pas echt goed voor een ander zorgen als je eerst echt goed voor jezelf zorgt.

Ik ben een leukere moeder als ik lekker in mijn vel zit. En dat betekent aandacht voor mezelf op allerlei vlakken. Ik kan er ook veel meer voor mijn kinderen zijn dan, weet ik nu.

Jarenlang heb ik dat niet gedaan. Ik was er altijd voor iedereen, behalve mezelf. Zelfs toen ik jaren geleden in anderhalf jaar tijd 6 operaties kreeg, heb ik dat tussen de soep en de aardappelen gedaan. Ik was totaal niet bezig met mezelf, maar ging gewoon door met mijn leven.

Tot ik er helemaal klaar mee was, het zorgen voor anderen en niet anders meer kon dan met mezelf aan de slag te gaan en goed voor mezelf zorgen. Totaal uitgeput was ik. Ik kon niks meer en vond niks meer leuk. Dan kun je voor niemand meer wat betekenen. En dat was precies niet wat ik wilde.

Omdat ik zo ver over mijn eigen grenzen heen was gegaan, was het herstel behoorlijk intensief. Ik werd keihard geconfronteerd met hoe ik mezelf had verwaarloosd en dat bracht mijn zelfvertrouwen tot onder het nulpunt. Alleen door in mijn eigen spiegel te kijken en opnieuw van mezelf te leren houden, met vallen en opstaan kon ik weer waardevol zijn. Pas toen ik mezelf echt op de eerste plaats zette kon ik ook weer echt wat betekenen voor iemand anders.

Dus aan alle geweldige moeders en vaders, vrouwen en mannen, lovers, ondernemers en harde werkers: Hoe goed zorg jij voor jezelf? Durf jij jezelf op de eerste plaats te zetten (zet jij in het vliegtuig eerst jouw zuurstofmasker op?) of....?

Begin vandaag met iets leuks voor jezelf te doen en eens voor de spiegel te staan en eerlijk tegen jezelf te zijn. Ben je er genoeg voor jezelf of mag je wel een beetje beter voor jezelf zorgen?

Wil je persoonlijk met mij sparren over wat er speelt in je leven?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?

Plan hier gratis een coachcall met mij in, dan kijken we samen naar wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie.

Plan je gratis coachcall hier
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.