9 Tips om in tijden van crisis je hoofd koel te houden

Mar 31, 2020

Op dit moment is de wereld in de ban van het Corona-virus. Veel bedrijven zijn op last van de regering gesloten en ons menselijk contact wordt tot een minimum beperkt. Corona heeft invloed op ons allemaal. Soms gebeuren er dingen in je leven die je niet gepland hebt die je leven op zijn kop zetten. Je kunt niet alles controleren wat er gebeurt. Wel heb je altijd een keuze in hoe jij om gaat met de dingen. Dat klinkt voor jou misschien moeilijker dan het is. Daarom hier 9 tips om je hoofd koel te houden in tijden van crisis.

 

 1. Je hebt altijd een keuze

Wat er gebeurt in je leven kun je niet altijd sturen. Hoe jij daarmee omgaat wel. Nu de wereld op zijn kop staat zie ik mensen op heel verschillende manieren reageren. Sommigen zijn boos en geven af op alles en iedereen. Anderen schieten volledig in de angst. Dan heb je de mensen die doen of er niks aan de hand is. Tot slot staan er nu mensen op die hun talent inzetten om anderen te helpen.

Welke reactie kies jij nu je in deze situatie zit? Laat je angst of frustratie niet de overhand krijgen, maar blijf kalm en kies bewust hoe je gaat reageren. Reageren vanuit liefde en compassie levert je altijd meer op dan een reactie vanuit frustratie of angst. Daarbij helpt het jou om met inventievere oplossingen te komen. Want angst en frustratie slaan je creativiteit dicht. Dus kies voor een half vol glas in plaats van een half leeg glas. 

 

 1. Volg niet alle media

Of je nu te maken krijgt met een persoonlijke of wereldwijde crisis, wat je aandacht geeft groeit. Op het moment dat jij ergens midden in zit, zal jouw brein zijn aandacht vestigen op alles wat daarmee te maken heeft. Zo werkt het met leuke dingen, maar vaak juist ook met minder leuke dingen. Iedereen die nu hoest, kortademig is of koorts heeft denkt aan Corona. En hoe meer je daarop focust hoe groter dat wordt in je hoofd. Zo is ons brein nu eenmaal gemaakt. Bescherm jezelf daarom en blijf weg van de media en social media. In tijden van landelijke of wereldwijde crisis kom je in de media de meest verschrikkelijke doemscenario’s tegen. Wees niet bang dat je daardoor belangrijke informatie mist. Het belangrijkste nieuws komt altijd naar je toe, ook als je het niet opzoekt. Besteed je tijd in plaats daarvan aan het bedenken van oplossingen die jou helpen om er snel weer bovenop te komen en zorg goed voor jezelf.

 

 1. Kijk naar de kansen

Ons brein is getraind op het bedenken van doemscenario’s. Die krijgen we er met de paplepel ingegoten. Al vanaf dat we geboren worden, krijgen we te horen waar we voor moeten uitkijken en wat we vooral niet moeten doen. Als een peuter gaat lopen, roepen de mensen om hem heen automatisch: pas op dat je niet valt, kijk uit voor die tafelpunt. Terwijl niemand leert lopen, zonder ook te vallen. 

Als je later als volwassene een doel hebt, word je eerst gevraagd om te kijken naar wat er mis kan gaan, niet naar wat er allemaal goed gaat als het lukt. We hadden nooit licht gehad, of een mobiele telefoon, of de mogelijkheid om de wereld rond te vliegen als uitvinders alleen maar dachten in onmogelijkheden en stopten na een mislukt experiment. Kijk dus eens naar de mogelijkheden die deze situatie je bieden. Welke kansen ontstaan hier? Wat kun jij doen om hier uit te komen en wat levert dat je op?

 

 1. Kijk naar je worst case scenario en bedenk oplossingen

Soms is het gewoon heel lastig om positief te denken en jezelf uit de ellende te trekken. Word vooral niet boos op jezelf. Lukt het je echt niet om een positieve draai te geven aan je ellende, duik dan eens even helemaal in wat er allemaal mis kan gaan. Geef het ergste scenario eens de ruimte. Werk dit scenario uit tot in detail. Kijk naar wat er allemaal mis kan gaan en wat de consequenties daarvan zijn.

Kijk dan eens hoe erg het echt is, als je doemscenario uit zou komen. Meestal zul je zien dat ook een doemscenario te aanvaarden is. En zodra je dat ziet krijg je ook rust. Omdat je weet dat je ook dat scenario aankunt als het niet anders is. Blijf vervolgens niet hangen in het doemscenario, maar ga terug naar de vorige tip en kijk naar de mogelijkheden. 

Het kan helpen om even een korte ademhalingsoefening te doen voor je die switch maakt. Adem een aantal keer 4 tellen diep in door je neus, hou je adem 4 tellen vast een adem 5 tellen uit door je mond. Doe dat 3 keer achter elkaar en voel in je lijf waar de onrust zit. Adem nog een paar keer diep door en stuur rust naar die plekken waar je spanning voelt. Geef jezelf in gedachten het vertrouwen dat jij de switch kunt maken en dat je er boven op komt. Zie de oplossingen voor je. Herhaal tot je je rustiger voelt.

 

 1. Weg met het drama

Als mens hebben we de neiging om dingen erger te maken dan ze zijn. We vertellen onszelf hele verhalen. Welke verhalen vertel jij jezelf bewust en onbewust over deze situatie waar je nu in zit? Wat is daarvan nou echt waar? Wat is er overdreven of niet reëel? Let maar eens op hoe mensen praten en vooral ook op je eigen taalgebruik en gedachten. Betrap je je er wel eens op dat je dingen erger maakt dan ze eigenlijk zijn? Ik wel hoor, nog steeds. Terwijl ik heel bewust bezig ben ermee om mijn gedachten te sturen en op mijn taalgebruik te letten. Als ik een paar dagen een snotneus heb voel ik me al een week verkouden. Als ik ergens moet wachten dan duurt een minuut vaak een eeuwigheid.

Waar ga jij in de overdrijfmodus? Wees niet streng voor jezelf, maar kijk met humor naar je creativiteit om dingen uit te vergroten. Ik kan af en toe hartelijk lachen om mezelf als dramaqueen. En op het moment dat ik dat doe ben ik me weer bewust van mijn gedrag en kan ik kiezen om het anders te doen. Je interne dialoog bepaalt hoe je je voelt. Door de overdrijving uit je woorden en gedachten te halen, zul je je meteen beter voelen. Dat gaat vanzelf, daar hoef je verder niks voor te doen.

 

 1. Blijf in het nu

Als je in een vervelende situatie zit, maak je de situatie nog moeilijker voor jezelf als je vooruit gaat denken. Van nature zul je dan denken in wat er nog meer misgaat als de situatie niet verbetert en voor je het weet wordt het van kwaad tot erger en heb je het gevoel dat je er niet meer uit komt.

Zodra je uit het nu stapt, ben je de weg kwijt. Er is alleen het hier en nu. Het verleden is geweest, daar kun je niks meer aan veranderen. De toekomst moet nog komen en hoe die er uit ziet weet je niet, daar kun je alleen maar over piekeren of dromen. Kies dan voor de optie dromen, want piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Dat helpt je niet om uit een moeilijke situatie te stappen.

Zodra je merkt dat je uit het nu valt, kom dan weer terug naar het nu. Stop alle gedachten en sta even stil bij wat er nu is. Nu, op dit moment. Kijk om je heen. Wat zie je, wat voel je, wat proef je, wat ruik je, wat hoor je? Waar ben je dankbaar voor op dit moment? Daag jezelf uit om zoveel mogelijk dingen te noemen. Hoe meer hoe beter! In het nu is alles goed. Je ademt, dus je leeft.

 

 1. Weet dat ook dit voorbij gaat

Is er ooit iets vervelends in je leven geweest dat nooit is overgegaan? Waar je niet ergens iets van verandering of verbetering hebt ervaren? Misschien simpelweg omdat je er anders naar bent gaan kijken. Weet dus, dat ook dit voorbij gaat. Weet en vertrouw er op dat jij de situatie voor jezelf dragelijk kunt maken. Puur door voor een andere mindset te kiezen. Door niet alleen te kijken naar wat er niet is, maar ook te kijken naar wat er wel is. Door je gedachten te sturen. Negatieve gedachten een halt toe te roepen en er positieve gedachten voor in de plaats te zetten.

Blijf kalm en verzet je niet tegen de situatie, want hoe meer jij je verzet hiertegen, hoe langer het gaat duren. Ga mee in de flow van het moment. Accepteer wat er is en wat je niet kunt veranderen en ontdek wat jij wel kunt doen om deze situatie voor iedereen beter te maken. Ga ook niet klagen, want daarmee maak je je ellende alleen maar groter in je hoofd. Maak de balans op en voel opnieuw wat maakt dat jij ’s ochtends je bed uit stapt. Wat maakt voor jou het leven de moeite waard? Wees je ervan bewust dat jij niet de situatie bent en ook niet je hele leven hierdoor wordt bepaald, ook al lijkt dat misschien wel zo. Maak maar eens een lijstje van alle dingen die goed gaan in je leven. Dan zie je vanzelf dat je probleem minder groot is dan het lijkt.

 

 1. Zie deze situatie als een kans

Geen enkele situatie in mijn leven heeft me alleen maar ellende gebracht. Uiteindelijk heeft elk probleem me ook hele waardevolle inzichten opgeleverd. Zo heeft mijn ziekte me doen beseffen hoe waardevol mijn tijd is. Sterker nog, dat tijd mijn kostbaarste bezit is. En elke minuut die ik voorbij laat glijden komt niet meer terug. Weg is weg en op is op. En je weet niet hoeveel tijd je krijgt in dit leven. Dat maakt elke dag waardevol.

Mijn financieel geworstel als ondernemer en moeder heeft me geholpen om volledig los te komen van materiële dingen. Ik heb bijna niks meer nodig om gelukkig te zijn en kan intens genieten nu er ruimte is voor mooie en leuke dingen. 

Kijk eens naar jouw groeikansen in deze situatie. Ga je van deze kans gebruik maken om te kijken wat je wel nog kunt en graag wilt doen? Zoals Cruyf zei: “Elk nadeel heb zn voordeel”. Hoe zit dat in jouw geval? Wat gaat dat je uiteindelijk allemaal opleveren? Til jezelf als het ware even over je probleem heen en neem een kijkje in je nieuwe leven waarin dit allemaal achter de rug is.

 

 1. Als niks helpt
 • Geloof in jezelf, jij kunt dit aan
 • Neem een koude douche. Het doet niet alleen wonderen om je hoofd te resetten, het is ook nog eens heel goed voor je weerstand en je krijgt er energie van. 
 • Doe een dansje op je favoriete nummer. Zing en dans uit volle borst mee. Het helpt om meteen in een ander gevoel te komen.
 • Ga even lopen in de natuur. Word je bewust van je omgeving. Wat je voelt, wat je ruikt, de bomen en elk detail van een blaadje. 
 • Ga iets doen waar je blij van wordt. Help jezelf om op andere gedachten te komen.
 • Lees een boek, maak lekker een kopje koffie voor jezelf. Trakteer jezelf op iets leuks
 • Doe iets voor een ander, dat haalt de focus weg van je eigen problemen en geeft je een goed gevoel

De volledige versie van dit artikel met oefeningen die je helpen om de moed er in te houden kun je als Ebook hier als Ebook downloaden.

 

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.