Blijft jouw hoofd ratelen? 10 tips om je hoofd rustig te krijgen

Jul 22, 2020

Heb jij ook wel eens last van een hoofd dat maar blijft ratelen over van alles en wat je ook doet je krijgt je hoofd niet stil? Je blijft maar malen en ineens worden dingen waar je je normaal niet druk om maakt ook groter.

Dat is waar ik de afgelopen dagen heel druk mee ben geweest, terwijl ik dacht dat ik lekker vanuit passie aan mijn business aan het bouwen was en van mijn leven aan het genieten was. Want dat is ook wat je hoofd doet op zo'n moment, het laat je in de waan dat je ergens goed mee bezig bent terwijl je eigenlijk met iets totaal anders druk was. Je brein is een meester in jou voor de gek houden.

Hier mijn verhaal EN oplossing met alle boobytraps en bloopers... directors cut... dus geen smeuïge scenes eruit geknipt.

De gebeurtenissen in de wereld van de afgelopen maanden hebben ook op mij veel invloed gehad en het heeft me doen inzien dat ik mijn business op een andere manier in de wereld mag zetten. Dat vraagt een nieuwe versie van mij, een versie waarin ik nog meer van mezelf laat zien en aan een groter publiek. Dat is iets waar ik al jaren van droom, maar tot nu toe nog niet aandurfde. Want ik vind het spannend om mijn boodschap te verkondigen aan steeds meer mensen en zeker een boodschap waarin ik laat zien dat ik ook gewoon af en toe stevig met mezelf in de knoop zit. Ook al geloof ik dat groeipijn erbij hoort als je stappen zet in je leven die je nog nooit eerder hebt gezet. Dan piept en kraakt het even tot je jezelf opnieuw hebt uitgevonden en klaar bent om de uitdaging aan te gaan.

Als je kinderen hebt, heb je vast het boekje; "Oei ik groei" gelezen. Daarin staat dat elke keer als een kind een groeispurt maakt (leert kruipen, leert lopen, tandjes krijgt etc.) er eerst een terugval is. Dan is je kindje hangerig en huilerig zonder dat je kunt ontdekken waar het aan ligt. Wat je ook probeert niks helpt en je kind wil het liefste de hele dag je aandacht en wegkruipen in je armen. Tot de sprong gemaakt is, dan zit je kind weer lekker in zijn/haar velletje en doet weer zijn eigen ding met een big smile.

Wij grote mensen maken op dezelfde manier een groeisprong. Voordat je de sprong maakt voel je je onzeker en bang, je hoofd draait overuren in je zorgen maken om van alles en niks en je wit het liefs niks doen, wegkruipen in je eigen hulsje of een serie bingewatchen. Totdat je de sprong neemt en ontdekt dat dit super is en dan is het leed weer geleden.

Nou ik zat de afgelopen dagen in een dikke "Oei ik groei" en mijn brein heeft me dagenlang in zijn greep gehad terwijl ik dacht dat ik lekker vanuit flow bezig was. Het is mijn droom om alles wat ik geleerd heb om gelukkig te zijn, ook als je leven niet op rolletjes loopt, te delen met duizenden mensen, eigenlijk miljoenen maar dat voelt nog spannend. Daar kom ik 's ochtends mijn bed voor uit, dat is waar ik heel blij en gelukkig van word en ik geloof dat dat is waarom ik hier ben.

Ik heb de afgelopen jaren flink aan mezelf gesleuteld en mijn grootste angsten in de ogen gekeken en dat heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en maakt dat ik sta waar ik nu sta. Wat er ook gebeurt in mijn leven, wat er ook speelt, in de basis ben ik een dankbaar en gelukkig meisje dat vaak als een blij ei door het leven stuitert. Eén van de weinige dingen die mij nog van mijn a propos kunnen brengen is financiele stress. De jaren na mijn scheiding heb ik het financieel soms heel zwaar gehad, en kon ik af en toe nauwelijks rondkomen en stapelden de rekeningen zich op. En dat deed iets met me. Ik vond het verschrikkelijk als ik mijn rekeningen niet op tijd kon betalen en toch zijn er hele periodes geweest dat dat normaal was. Ze zeggen wel "geld maakt niet gelukkig" en dat klopt maar te weinig geld geeft heel veel stress weet ik uit eigen ervaring.

Ook mijn business heeft het financieel zwaar gehad de afgelopen maanden. En het heeft me moeite gekost om de rust te bewaren. Met name of financieel vlak. En als ik terug kijk op de afgelopen periode ben ik trots op hoe ik dat heb aangepakt. Ik heb mijn kosten onder de loep genomen, mijn business zo ingericht dat ik binnenkort voor elke portemonnaie een product heb en ik ben vooral rustig gebleven. En ik ben gaan werken aan mijn zichtbaarheid.

En nu komt langzaam het normale leven weer op gang en mijn business ook. En ineens is het er weer: het grote geldmonster in mijn hoofd. Stiekem is het mijn hoofd binnengeslopen en ongemerkt heeft het mijn Brain overgenomen. En waar ik dacht dat ik lekker vanuit "wat heb ik mensen te geven en hoe kan ik nog meer mensen helpen?" aan het ontwikkelen was, zie ik nu dat daar een grote kramp achter zat. De kramp van het moet wel geld opleveren, want anders... en dan vielen de beelden van het mislukken over me heen. Sterker nog, zonder dat ik het in de gaten had, draaide er continue een film op de achtergrond in mijn hoofd die me liet zien hoe het allemaal niet lukte. En dat heeft of ik het nu wil of niet invloed op mijn handelen.

 

Waar zit jij op dit moment?

Welke gedachten houden jou gevangen, zonder dat je het zelf in de gaten hebt?

Waar ratelt jouw hoofd 24/7 over?

 

Misschien ben je net gescheiden en denk je ik heb alles op orde, maar loop je eigenlijk weg voor jezelf en durf je het verdriet en je gevoel van falen niet toe te laten. Of zit je zwaar in de problemen en durf je er  niet naar te kijken en doe je of ze er niet zijn. Het kan van alles zijn wat maakt dat jij niet echt naar jezelf luistert en jezelf vertelt dat je leven best okay is, terwijl je als je eerlijk bent je kop in het zand steekt. En daarmee geef je het geratel in je hoofd vrij spel en loop je jezelf enorm te saboteren.

 

Hoe ik ontdekte dat ik mezelf voor de gek hield?

Het begint vaak met kleine dingen. Ineens maak ik me druk of het gasfornuis wel uit is als ik een paar dagen weg ga. Of maak ik me zorgen als mijn kinderen op pad zijn. Of voel ik me zonder dat ik precies weet wat er is onrustig en minder blij. Als je echt lekker in je vel zit heb je veel minder van die gedachten.

Ik merkte het vooral in mijn business. Waar ik dacht lekker bezig te zijn met geven en delen zonder de focus op geld, merkte ik dat ik baalde als mijn acties niet het gewenste resultaat opleverden of was ik teleurgesteld als mensen waar ik commitment aan gaf niet op kwamen dagen. Ik duwde mijn dromen van me af en viel in een "doe maar normaal dan doe je al gek genoeg" modus. Wat er gebeurde is dat mijn energie verschoof van: ik kom je wat brengen, hier is een cadeautje,  no strings attached naar: ik kom je wat brengen, maar ik wil er wel wat voor terug en daarmee kom ik alleen maar halen. Daar zit niemand op te wachten en ik ook niet. Ik ben een gever, altijd geweest.

En de grootste eye opener had ik gisterochtend. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik jou minstens elke week een blog stuur. (En ik hoor mijn mentor nu zeggen: Euhm PR dat was toch 2 keer per week? Ja klopt, maar laat ik ff de druk voor mezelf wat minder maken). Elke week verschijn ik in je mailbox of vind je me op social media en deel ik een verhaal met jou dat jou kan helpen op je weg om je lekker in je vel te voelen, wat er ook speelt in je leven. En ik hou van schrijven, echt waar, ik vind het heerlijk om achter mijn laptop te zitten en iets te laten ontstaan. Geef me een woord en ik schrijf er zo een boek over...

En gister? Niks.... Okay dacht ik... even terug naar mezelf. Theetje pakken en bezinnen: wat mag ik delen over het geratel in je hoofd? Weer niks. Geen letter kwam op papier. En bij alles wat ik deed voelde ik onrust. Mijn arme geliefde heeft het zwaar met me gehad. Het was ook het moment dat ik weer in de financiele stress schoot. En waarom? Er is niks veranderd aan mijn situatie en als ik eerlijk bent heb ik het ondanks de situatie goed onder controle. Het is mijn hoofd die problemen ziet, in werkelijkheid is er nu geen probleem.

En dat was het moment dat ik heel duidelijk zag hoe ik de afgelopen dagen, hmmm eerder weken, in de greep van het geratel in mijn hoofd heb gezeten. En pffff, ik ben er weer. Ik ben niet meer mijn gedachten, ik kies mijn gedachten. Ik moet niks, ik hoef alleen maar te zijn, vanuit mijn hart. Want dan geef ik de meeste waarde... aan mezelf, aan jou en aan iedereen die op mijn pad kom en dan voel ik me lekker in mijn vel wat er ook speelt in mijn leven.

Dus... hoe krijg je het geratel in je hoofd stil?

1. Word je bewust van de boobytraps

Als jouw hoofd het overneemt voel je je minder prettig en je maakt je zorgen om dingen waar je normaal helemaal geen aandacht aan schenkt. Dat kan van alles zijn. Van een collega die je irriteert of je lief, tot gewoon grumpy zijn en allerlei beren op de weg zien die je normaal niet ziet. Niks loopt lekker en ergens in je lijf voel je continue onrust.

2. Wees lief voor jezelf als je ontdekt dat het geratel je in zijn greep heeft

Je kunt twee dingen doen als je (eindelijk) in de gaten hebt dat je hoofd het weer heeft overgenomen: boos worden of er om lachen. Vroeger werd ik altijd boos op mezelf, dat ik er weer ingestonken was, dat het me weer niet gelukt was om uit mijn hoofd te blijven, etc. Je hoofd smult van deze reactie, want het geeft hem/haar (in mijn gedachten is mijn hoofd mannelijk, sorry Guys) vrij baan om next level los te gaan met ratelen. Dus help dat? Hell no! Tegenwoordig kan ik hartelijk lachen om mijn creatieve brein en denk ik "oeps I did it again :-). Ik vind mijn brein echt briljant in de manier waarop het hem toch elke keer nog lukt om het even over te nemen. Goed gedaan jochie, denk ik dan en nu gaan we het weer op mijn manier doen. Playtime is over.... Want dat is het leuke, als jij jouw briljante brein voor je laat werken in plaats van tegen je.... dan is the sky the limit en wordt alles mogelijk.

3. Loop niet weg voor de oorzaak van die gedachten in je hoofd

Die gedachten in je hoofd heb je niet voor niks. Je brein wil je wat vertellen. En die boodschap heeft ALTIJD een positieve intentie, ook al voelt dat vaak niet zo. Jouw brein is er op getraind om te zorgen dat jij veilig bent en niet in zeven sloten tegelijk loopt. En veilig is in je hoofd dat wat bekend is, want daarvan weet je de uitkomst. Dat is ook de reden dat je brein op hol slaat elke keer dat jij iets nieuws of anders gaat doen. Je brein slaat dan alarm. En als je wat verder bent in het sturen van je gedachten word je brein je bondgenoot die je bijstuurt als je te ver afdrijft van je koers. Zoals bij mij het geval is. Mijn geratel zegt me uiteindelijk. Schat, je bent te veel gefocusseerd op resultaat boeken, omzet draaien en dat maakt je niet blij. Ga terug naar delen vanuit je hart, dan komt de rest vanzelf.

4. Kijk naar welke angst of frustratie je in zijn greep heeft

Er zit altijd iets achter het geratel. Een angst, een frustratie, verdriet. In mijn geval is het de angst om weer terug te vallen in de financiele stress en ook daar zit iets dieper achter. Daar zit bij mij nog werk aan de winkel om mijn waarde te zien en te voelen. Mijn: wie ben ik nou... Wat zit er bij jou achter? Stel jezelf die vraag en laat elk antwoord goed zijn. Heeft het te maken met eigenwaarde, vertrouwen, ...? Allemaal goed. Als je het ziet kun je er iets mee. Heb je een issue met vertrouwen in jezelf of anderen? Werk hieraan. In mijn 1 op 1 coaching help ik mensen om dat soort issues aan te pakken. Want je hoeft hier niet je hele leven mee te lopen. Je kunt dat veranderen.

5. Zie hoe jij een claim legt op de uitkomst

Je bent niet vrij, je claimt iets of verwacht iets, een gewenst resultaat, een reactie van een ander. Als jij tegen je lief zegt; Ik hou van jou omdat je wil dat hij/zij zegt: Ik ook van jou. Dan leg je een claim op de ander. Dat voelt de ander en dat is geen fijn gevoel. Dat heb je vast zelf wel eens ervaren. Kijk eens hoe vaak jij, onbewust, een claim legt.

6. Laat de claim los

Nu je weet dat je de claim legt kun je hem loslaten. Bijvoorbeeld door je claim te bedanken voor de inzichten die het bracht en hem te vervangen door iets anders. In het geval van zeggen: Ik hou van jou. Ik zeg alleen ik hou van jou als ik ook dat puur kan voelen, zonder terug te verwachten dat de ander dat ook voelt of zegt op dat moment. Probeer dat maar eens met je kinderen, daar gaat vaak vanzelf. En voel hoe je onvoorwaardelijk liefde aan hen geeft en zeg eens vanuit dat gevoel Ik hou van jou tegen je partner. Ik garandeer je dat je een andere reactie krijgt dan wanneer je stiekem een Ik hou van jou komt halen.

7. Luister naar je hart

Luister naar je hart, want dat klopt. Het kan zo op een Delfst blauw tegeltje... En het is een waarheid als een koe. In jouw hart zitten jouw echte oprechte gevoelens die je mag vertalen naar gedachten. Want daar zit jouw waarheid. Als ik over geluk begin wuiven veel mensen dat weg. Want pffff ja geluk, wat is dat, het zijn momenten of wij mogen hier niet klagen want er zijn mensen die het moeilijker hebben dan wij. En ja hoor dat is natuurlijk zo, maar dat wil toch niet zeggen dat je niet gewoon HEEL ERG ONGELOFELIJK GELUKKIG mag zijn of dat je jezelf grenzen op moet leggen in hoeveel geluk je mag hebben? Mijn geluk is een stijgende lijn zo lang ik leef, daar doe ik geen concessies aan. Mijn motto: Maak van je pieken van vandaag je dalen van morgen! Luister naar je hart en het vertelt jou wat dat voor jou is...

8. Kies wat je echt wilt

En kies vervolgens de stappen die bijdragen aan jouw geluk en een rustig hoofd. Als je bij alles wat je doet je afvraagt: Word ik hier echt gelukkig van en is dit wat ik echt wil? Ga je andere keuzes maken dan je tot nut toe hebt gedaan. En ga je meer waarderen wat je hebt. Want weten wat je wilt begint met ontdekken wat je aan je leven nu geweldig vindt en wat niet. Het maakt ook dat je stopt met leven op de automatische piloot en dat is top want die automatische piloot is gevoelig voor je ratelhoofd. Als jij de regie neemt bepaal jij de bestemming en helpt je hoofd om de juiste koers te kiezen. Jouw keuzes bepalen jouw geluk.

9. kom in actie

Alles valt of staat met actie. Het geratel in je hoofd onderbreken begint met actie. Zien wat je doet en wat anders kiezen. Zonder actie geen resultaat. Als je blijft doen wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd had. Als je een ander resultaat wilt, is er andere actie nodig. 

10. Kies de gedachtes die jou helpen

Kies bewust. Ik zei het al. Jij bent niet je gedachten, jij kiest je gedachten. Op elk moment, elke keer weer. Ga hier lekker mee aan de slag en accepteer dat je niet meteen wereldkampioen gedachten kiezen wordt. De beste topsporter is ooit ook begonnen als groentje. En vier je successen in plaats van wat in jouw ogen mislukkingen zijn. Elke keer dat jij een gedachte bewust kiest kun je denken: "Damn nou hadden mijn gedachten me weer in mijn greep en dus heb ik gefaald" of je kunt denken: "Yes, gedachte die ik niet wil, gotcha... we kiezen nu mijn gedachte" Dan ben je geslaagd en heb je wat te vieren. Jij kiest...

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het geratel in je hoofd onderbreken? Ben je nieuwsgierig naar hoe ik jou verder kan helpen om de keuzes te maken die jouw leven een positieve wending geven? Boek dan nu een coachcall met mij in. Het gesprek is GRATIS. Je boekt je call met mij hier.

 

Liefs,
Pascale-Renee

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.