Je moet niks!

Sep 10, 2020

Je moet niks!

Echt niet. Maar omdat je van alles wilt lijkt het of je van alles moet. Maar dat is niet zo. En als je van al je moeten willen maakt wordt jouw leven een stuk leuker!

Ik heb een hekel  aan moeten. Dat zit heel diep in mij. Mijn vader hamerde erop dat mijn broertje en ik onafhankelijk waren en ons eigen pad bewandelen. Dat is er bij ons echt ingeramd in mijn beleving. Dat heeft me veel gebracht en ook wel eens in de weg gezeten.

Ik ben niet voor niks al 20 jaar ondernemer. In mijn business en in mijn omgeving zie ik steeds meer mensen die klaar zijn met het moeten. Of ze dat nou van jongs af aan hebben meegekregen of niet, veel mensen voelen zich uitgeput door alle verplichtingen die ze (denken te) hebben en een heleboel ballen tegelijk in de lucht houden. 

Ze hebben weinig tijd voor zichzelf en nog minder voor de dingen die ze echt heel graag zouden willen. Dagen worden weken en weken worden jaren en dan komt er een moment dat iemand er echt klaar mee is. Klaar met de sleur, klaar met leven op de automatische piloot, klaar met druk hebben, klaar met het iedereen naar de zin maken, klaar met MOETEN.

En als je zelf niet tot dat inzicht komt, trekt je lijf vaak aan de bel. Dan word je ziek, overspannen of kom je in een burn out terecht. En het gekke is, we moeten niks. En waarschijnlijk denk je nu: "Nou ik moet toch naar mijn werk en ik moet toch eten, etc.

Maar wie zegt dat dat moet? Er is niemand die zegt dat jij MOET werken. Als jij niet werkt dan mag dat gewoon. Alleen wil jij graag in een leuk huis wonen en een auto rijden of af en toe lekker uit eten? Werken maakt dat mogelijk voor jou. En daarmee maakt dat als jij al die dingen in je leven wilt, jij ervoor kiest om dat te financieren met een baan. Je wil werken om jouw leven comfortabel te maken. En je hoeft niet te eten, maar als je te lang stopt met eten, dan ga je dood. Dus als je graag wil leven, dan hoort eten daarbij. En wil je eten om onder meer in leven te blijven.

En vaak wordt er gezegd: "Het enige dat je moet is ademhalen!". En ook dat moet je niet. Maar als je wilt blijven leven is ademen wel handig. Dus ademen doe je omdat je wilt leven. Als je alle moeten kunt gaan zien als willen dan valt er een hoop weerstand weg.

Als je blij kunt zijn met je baan (ook al is het niet je droombaan) omdat het je leven fijner maakt, dan ga je met een heel ander gevoel werken. Als je je realiseert dat je graag kinderen wilde omdat je nog zoveel liefde te delen had, dan weet je dat je die keuze hebt gemaakt en dat het zeker in de begin jaren veel van je vraagt. Dat is dan geen moeten meer, maar een keuze die je hebt gemaakt omdat je dat wilde. Jouw keuzes bepalen jouw geluk. En hoe meer jij dat gaat zien, hoe meer je ook de regie over je leven kunt nemen.

Ik ben hartstikke druk in mijn business. Altijd en er is ook altijd werk. Niet omdat het moet. Want ik hoef niet perse een online business te bouwen, of elke dag op social media te posten. En er is niemand die zegt dat ik kwetsbare dingen moet delen. Dat doe ik allemaal omdat ik dat wil. Omdat ik de mensen die baat hebben bij mijn training en coaching op mijn pad wil laten komen. Omdat ik een bijdrage wil leveren aan het geluk van een ander, want dat maakt mij ook gelukkig.

Dus stop met moeten en ga meer mogen en willen. Want vanuit het willen en mogen krijgt alles wat je doet een totaal andere lading.

 

Oefening: Van moeten naar mogen, naar willen

1. Wat moet ik allemaal?

a. Maak eens een lijstje van alls dingen die je moet van jezelf, van anderen, voor je gevoel. Schrijf er maar lekker op los. Neem hier ook gewoon even de tijd voor. Stop niet na een minuut, ga er eens 10 minuten voor zitten.

Ik moet werken

Ik moet poetsen

Ik moet afvallen

Ik moet er zijn voor anderen

Ik moet vrolijk zijn

Ik moet sterk zijn

Ik moet ...

Als je er echt niks meer op het papier komt, laat dan alles eens op je inwerken. Hoe voelt al dat moeten? Welke gedachten roept dat op? Waar voel je dat in je lijf?

b. Schrijf ook die ervaringen eens op.

 

2. Lees al die moet zinnen nog eens na

a. En verander ze in willen of mogen. Herschrijf al die zinnen

Dus Ik moet werken wordt bijvoorbeeld: Ik wil werken omdat ik daarmee in mijn fijne huis kan wonen.

Ik moet afvallen wordt bijvoorbeeld: Ik wil gezond zijn en me vol energie voelen en daarom wil ik afvallen

Ik moet vrolijk zijn wordt: Ik mag vrolijk zijn

Herschijf elke zin. Als je klaar bent met herschrijven, laat deze zinnen dan ook eens op je inwerken. Hoe voelt dat nu, wat voelt er anders?

b. Schrijf je ervaringen weer op.

 

3. Maak een NOT TO DO list

a. Maak een lijst van al de dingen die je niet wilt en moet van jezelf en stop met ze te doen. En als dat niet inéen keer lukt, begin dan met minderen van die activiteiten.

b. Pak je agenda er eens bij. Hoeveel procent van jouw afspraken zijn nog "moeten" afspraken? Kijk eens of je meer "willen" en "mogen" afspraken in je agenda kunt plannen en het aantal "moeten" afspraken kunt afbouwen.

Zo moet je niet perse naar elk feestje waar je voor uitgenodigd wordt. Je mag er naartoe als je dat wilt.

 

Veel succes met ont-moeten!

 

Liefs, Pascale-Renee

 

 

 

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.