Ren jij jezelf voorbij?

Jul 28, 2020

Ren jij jezelf voorbij?

Op je werk ben je druk en wil je kwaliteit leveren. Daarnaast heb je misschien een gezin om voor te zorgen, een partner die aandacht vraagt en dan wil je ook nog tijd voor je vrienden en familie... De weken vliegen voorbij en je kunt je het moment dat je even tijd had voor jezelf nauwelijks herinneren.

Laatst had ik een gesprek met een geweldige dame. Ze ziet er altijd uit om door een ringetje te halen, heeft een drukke baan en daarnaast is ze moeder van drie. Ze is altijd bezig en is hulpmoeder op school. Alle andere ouders zijn jaloers op haar creatieve kindertraktaties en als een vriendin in nood is staat ze altijd klaar. Ze staat eigenlijk altijd klaar, voor iedereen, behalve zichzelf.

Als ze bij me binnenkomt zucht ze. Ze vond het spannend om een afspraak te maken zegt ze. Want het voelt als falen om haar hart hier uit te storten. Iedereen ziet haar als succesvol op alle vlakken, maar echt gelukkig is ze niet. Ze is moe van het rennen, het zorgen, het altijd alles perfect willen doen en de schijn ophouden dat haar leven op rolletjes loopt. Het liefste wil ze gewoon even niks, zegt ze. Een week weg, alleen, bijslapen, voor niemand hoeven zorgen, met niemand rekening hoeven houden. Maar ja, zucht ze weer.

En ze is niet de enige...

Ik zie zoveel mensen zich in allerlei bochten wringen om het goed te doen voor anderen. En van hot naar her rennen om hun overvolle leven te managen. En ze hebben het prima voor elkaar: toffe jobs, fijn huis, 2 auto's, kids, huisdieren, een rijk sociaal leven, ze boeken gave vakanties. Wat valt er nog meer te willen, zou je denken?

Herken jij dat? 

Dat je agenda de hele week en zelfs in het weekend tjokvol zit? Gevuld met werkactiviteiten, regelmatig ook 's avonds, nog wat vrijwilligers werk en de weekenden staan in het teken van sportclubs (van de kids en/of jezelf) en sociale activiteiten met vrienden of familie.

Dat je jezelf voorbij rent?

Dat je nauwelijks aan jezelf toekomt?

Dat je als je eerlijk bent, best wel eens een weekend niks zou willen?

En eens wat vaker nee zou willen zeggen?

 

We willen veel tegenwoordig, we "moeten" steeds meer en het is bijna normaal dat we continue bezig zijn. Als je iemand vraagt hoe het gaat, krijg je vaak het antwoord: druk druk druk. En daar zijn we met allen trots op.

 

Maar waar ben je druk mee?

 

Ben je druk met de dingen die je echt heel graag wil doen of kom je daar niet aan toe?

Kies jij zelf waar je je tijd aan besteed of heb je het gevoel dat je geleefd wordt?

 

Ik ben jarenlang druk druk druk geweest. Ik was altijd bezig, zat nooit stil. Ik had een eigen bedrijf dat ik alleen runde, was alleenstaande moeder met 2 kinderen, voorzitter van allerlei clubjes, stond altijd klaar als een ander het moeilijk had en als er een feestje was, was ik altijd van de partij. Mensen vroegen zich af waar ik mijn energie vandaan haalde en ik riep dan vrolijk dat ik gewoon heel veel energie had elke dag. Terwijl ik in feite continue op mijn tenen liep om de schone schijn op te houden en roofbouw op mezelf pleegde. Het heeft me 2 burnouts gekost voor ik durfde toe te geven hoe ik me echt voelde EN het anders te gaan doen.

 

Wanneer stop jij met jezelf voorbij rennen?

 

"Wacht je net als ik tot je lijf letterlijk niet meer kan of ga je het vanaf nu anders doen?", vraag ik aan de dame die bij me aan tafel zit?. Ze kijkt me met grote ogen aan.

"Ik heb geen idee hoe ik het anders moet doen", zegt ze. "Nou ja, je moet niks natuurlijk", antwoord ik. De vraag is: "wat wil je?"

En dan loopt ze leeg, de tranen rollen over haar wangen. Ik wil niet constant het gevoel hebben dat ik alles maar half doe. Als ik op mijn werk ben voel ik me schuldig dat ik niet thuis bij de kinderen ben en als ik thuis ben, ben ik in mijn hoofd vaak nog met mijn werk bezig of met alles wat er nog moet gebeuren. Ik loop overal achter de feiten aan. Mijn man en ik zien elkaar nauwelijks en als we elkaar zien zijn we te moe om te kletsen en intiem zijn we nauwelijks. Terwijl vroeger de vonken eraf vlogen bij ons. Ik word doodmoe van mijn volle agenda. Ik hou dit zo niet vol. Ik leef mijn droomleven en toch ben ik ongelukkig. Ik geef haar een tissue en ze snottert hem vol.

Je wil niet weten hoe vaak ik zo'n verhaal te horen krijg. Hoeveel mensen die zo succesvol zijn en alles hebben wat hun hartje begeert toch niet gelukkig zijn. Simpelweg omdat ze doen wat ze denken dat de maatschappij van hen verwacht of wat anderen van hen verwachten en ze totaal niet luisteren naar waar ze zelf behoefte aan hebben. Tony Robbins zegt het mooi: "Most people master the art of achievement, but lack the art of fulfillment". Onze maatschappij is er heel erg opgericht dat we van alles presteren en op het bereiken van van alles: status, rijkdom, carrière, etc. Waar we nauwelijks mee bezig zijn in mijn ogen is: hoeveel voldoening haal ik uit de dingen die ik doe. Daar ligt de basis van jouw gevoel van geluk. Niet zo zo zeer in alle dingen die je hebt, wel in wat je doet om je vervuld en gelukkig te voelen.

En ik herken dat als geen ander. Dat is wat we leren, we zien het overal om ons heen en denken dan zo zal het wel moeten. Wie is er niet groot geworden met het motto: hard werken wordt beloond. We bouwen ons leven om ons werk heen in plaats van andersom. Terwijl we toch niet alleen maar leven om te werken? We vinden het onbeleefd om niet naar een feestje te gaan en een keer voor onszelf kiezen.... neeee dat kan niet, dat vinden we egoïstisch. En dus gaan we maar door en door.... tot we niet meer kunnen.

Hoe egoïstisch is dat eigenlijk?

Wat kun jij voor een ander betekenen als je zelf opgefokt bent van moeheid en nergens meer zin hebt omdat je uitgeblust bent? Niks toch? Je drukke leven leven en er voor een ander zijn begint bij jezelf. Met luisteren naar jouw behoeften, die vervullen en dan pas de rest. Eerst  jouw batterij opladen voordat je anderen energie kunt geven. Als je een lege batterij hebt, heb je niks te geven, niet aan jezelf en niet aan een ander.

Jij creëert energie. Door dingen te doen die je fijn vindt bijvoorbeeld. Want als je iets doet wat je echt leuk vindt dan voel je de energie door je aderen stromen en heb je energie voor 10. En door op tijd je batterij op te laden. Door rust te pakken als je dat nodig hebt en even niks te hoeven. Tijd voor jezelf te nemen. Er even tussen uit te gaan en de boel de boel te laten. Je zult zien dat als je jezelf dat gunt, je daarna als herboren en vol met energie weer aan de slag kan.

En ook door eens kritisch naar je agenda te kijken. Hoeveel procent van je geplande activiteiten geven je energie en hoeveel procent kosten je energie? En wees echt eerlijk tegen jezelf. Vaak zie je hier de 80/20 regel. 20% van de dingen die je doet geven je energie, de andere 80% kosten je energie. Ik ben me ooit rotgeschrokken toen ik tot die ontdekking kwam. En ik heb het omgedraaid. Max 20% van de dingen die ik doe mogen energie kosten, de rest brengt me energie. Die keuze heeft mijn leven veranderd.

Als ik nu in mijn agenda kijk word ik blij. Ik ben nog steeds een moeder met 2 kinderen en ik heb nog steeds een bedrijf dat ik alleen run en vrienden die ik graag zie. Maar mijn dagen zijn niet meer gevuld met dingen die ik moet en waarvan ik de meeste niet wil. Ik werk slim in plaats van hard en mijn vrienden hebben er alle begrip voor als ik nee zeg tegen een feestje. 

Wil jij leren om ook meer te kiezen voor jezelf en je leven in te richten rondom jouw behoeften en verlangens? Maak een belafspraak met me, dan kijk ik met je mee hoe jij je stopt met jezelf voorbij rennen! Deze coachcall is gratis en vrijblijvend! Je boekt hem HIER!

Liefs, Pascale-Renee

 

 

 

 

 

 

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.