Werkt gelukkig zijn net zo goed als een facelift?

Sep 03, 2020

Werkt gelukkig zijn net zo goed als een facelift?

Die vraag heb ik mezelf jaren geleden gesteld toen ik op het punt stond om mijn overhangende oogleden te laten corrigeren. Overhangende oogleden zit in mijn familie: mijn Oma had het, mijn Vader had het en ik zie de aanleg ervoor ook terug bij mijn Dochter.  Ik had er last van, letterlijk en figuurlijk. Als ik moe was leek het alsof ik onder een afdak door keek en als ik voor de spiegel stond werd ik er ook niet blij van. Dan had ik me opgemaakt en zag je nauwelijks nog mijn eyeliner.

Ik overwoog een ooglidcorrectie. Maar dat voelde niet goed. Ik wilde echt wel van mijn kwaal af, maar snijden in gezond vel, dat vond ik toch een rot idee. Ik hou van mijn lijf en ik ben er trots op hoe mijn lijf zonder kleerscheuren 2 zwangerschappen en 6 operaties heeft doorstaan. En al heb ik soms hier en daar een vetkwab te veel, mijn lijf ziet er voor mijn leeftijd (volgend jaar word ik 50) best nog goed behouden uit vind ik zelf.

Ik ben blij dat mijn lijf grote littekens bespaard is. Ik weet nog heel goed het moment dat ik, na 5 operaties in 15 maanden, onder narcose ging voor een baarmoederverwijdering. Ze wisten niet of het zou lukken om de baarmoeder eruit te trekken of dat ze haar via mijn buik eruit moesten halen. Mijn laatste bewuste gedachten, voor ik in de narcose wegzakte,  waren: "laat het lukken om die baarmoeder eruit te trekken en mijn buik te sparen!" Toen ik wakker werd was het eerste dat ik deed dan ook mijn buik checken. En gelukkig was er aan de buitenkant van mijn buikje niks te zien. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor!

Terug naar mijn ogen. Die hangende oogleden irriteerden me meer en meer. En zoals het met alles gaat: als het eenmaal in je hoofd zit verzint het zich vanzelf verder. Dus in mijn ogen werd het steeds erger, ook al zei iedereen om me heen dat het wel mee viel. Ik ben gaan zoeken naar oplossingen en ontdekte dat er allerlei verschillende methoden waren. Ik heb zelfs een afspraak gemaakt voor een intake gesprek bij een plastisch chirurg. Die zag genoeg mogelijkheden en verzekerde me dat hij ervoor zou zorgen dat ik er jaren jonger uit zag.

Dat triggerde me wel. En toch bleef ik twijfelen. Zou het ook anders kunnen? Ik stelde mezelf de vraag: "Wat kan ik hier zelf aan doen?" En dat was het begin van een nieuw avontuur. Ik gaf mezelf een jaar om een manier te vinden om zelf mijn ogen te liften. Zonder ingrepen of medicijnen. Gewoon door te werken aan mezelf en mijn geluk.

En als ik dat nu opschrijf is dat wat ik al jaren doe. Als ik ergens tegen aanloop wat ik niet kan veranderen in mijn ogen. Dan ga ik zoek naar andere alternatieven, buiten mijzelf. Tegelijkertijd stel ik mezelf de vraag of ik er zelf echt alles aan gedaan heb of dat ik nog nieuwe manieren kan ontdekken. Dat heb ik gedaan op het moment dat ik totaal burnt out op de bank zat en het leven echt niet meer zag zitten. "Misschien moet ik toch maar aan de medicijnen en anti-depressiva", dacht ik, al wilde ik dat eigenlijk niet. En ook daar heb ik mezelf de vraag gesteld: "Wat kan ik zelf nog doen?" en mezelf daar tijd en ruimte gegeven om te ontdekken wat ik nog kon doen. En ook hier was het antwoord aan mezelf en mijn geluk werken.

Als je kijkt op de foto's van deze blog dan ga ik ervan uit dat je net als ik zegt: "Wauw, het is gelukt!" De foto uit 2016 is genomen in Disneyland. Als je me kent weet je dat dat voor mij een instant happiness plek is waar ik me altijd fijn voel. Ik kijk ook blij uit mijn ogen dat moment. Maar mijn ogen hangen op half zeven. Ik voelde me over het algeheel genomen toen een stuk minder gelukkig dan nu.

En dat is niet omdat mijn leven nu zo veel rustiger is. Want de afgelopen jaren ben ik mijn vader verloren, liep mijn relatie op de klippen, raakte ik daarmee mijn thuis kwijt, verloor ik één van mijn bedrijven en maakte een groot verlies. En dat was allemaal nog vrij recent toen de foto in 2019 werd gemaakt. Toch zie je me hier weer stralen, maar vooral zie je dat ik letterlijk ondanks alles, lekkerder in mijn vel zit dan in 2016. Mijn ogen hangen veel minder en ik kijk anders de wereld in.

Ik heb inmiddels geleerd dat ik lekker in mijn vel kan en mag zitten, wat er ook speelt in mijn leven. En dat zie je! Hoe ik dat doe?

1. Door nergens meer voor weg te lopen in mezelf.

Welke uitdaging er ook op mijn pad komt, wat voor pijn of verdriet er ook getriggerd wordt in mij. Ik ben bereid om ernaar te kijken en het te doorvoelen. En ook om het los te laten. Dankbaar te zijn voor wat de ellende me gebracht heeft (en dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere), maar ook de keuze te maken om het vanaf nu anders te doen. Door er licht op te schijnen, verdwijnt het donker.

 

2. Door me op elk moment bewust te zijn van wat een bofkont ik ben

Nog elke dag tel ik mijn zegeningen en ben ik blij met wat ik heb en wat er is. Soms is dat meer, soms is dat minder. En dat maakt niet uit. Ik ben gewoon blij met wat ik heb, daar leg ik mijn focus. Niet op wat er mist, want dat triggert pijn.

 

3. Door mijn geluk niet afhankelijk te maken van mijn omstandigheden en bezittingen

Ik heb momenten gehad in mijn leven dat alles even perfect was en alles lukte. Ik heb momenten gehad dat ik goed in de slappe was zat. Ik heb momenten gehad dat niks goed leek te gaan en momenten dat ik vrijwel geen cent te makken had. Die verschillen hebben mij geleerd dat mijn geluk niet afhankelijk is van een bak geld op mijn rekening of perfecte omstandigheden. De basis van mijn geluk zit in mij. Geluk is een keuze en ik kan gelukkig zijn met alles en niks.

 

4. Door niet te blijven hangen in het verleden of te verlangen naar de toekomst

In het nu is alles goed, het klinkt misschien zoetsappig, maar voor mij klopt het als een bus. Toen ik ziek was en mijn leven niet zeker was, was ik me juist heel bewust van hoe waardevol het leven was en was ik superblij met elk moment dat ik kreeg om van te genieten. Als ondernemer had ik grote ambities en was ik steeds gefocust op mijn torenhoge doelen en verwachtingen. Daar werd ik heel ongelukkig van omdat mijn dromen zo groot waren dat ze heel ver weg voelden. Nu ben ik blij met elk mens dat ik mag helpen. Of dat nou is door een blog te delen of intensief met iemand 1-op-1 aan de slag te gaan. Daar word ik gelukkig van en nu ik het "moeten" van al die doelen heb afgehaald zie ik dat ik op steeds meer mensen impact heb en stap voor stap mijn doelen als vanzelf dichterbij komen.

5. Door open en eerlijk te zijn, naar mezelf en anderen

Vroeger dacht ik dat ik aan allerlei dingen moest voldoen. Zakelijk, privé, als vrouw, als moeder, als partner, als ondernemer, als mens. En door steeds te proberen aan al die verwachtingen (van mezelf en wat ik dacht dat anderen vonden) te voldoen, raakte ik mezelf kwijt. Ik was continue bezig met anderen en vergat wat ik zelf wilde of belangrijk vond. Nu ben ik steeds meer mezelf. Vraag ik aan mezelf wat ik wil of wat ik vind. En of dat past in de wereld of bij de verwachtingen van een ander, daar ben ik niet meer mee bezig. Ik leef mijn leven, op mijn manier en dat is prima. Ook voor de ander. Ik verzin geen smoesjes meer, maar zeg wat ik denk en voel. En wat de ander daar ook van vindt, alles is okay.

 

6. Door mezelf mijn dromen en geluk te gunnen

Ik mag alles waar ik van droom ontvangen en ik kan inmiddels ook veel meer geluk ontvangen dan een paar jaar geleden. Ik pak de overtuigingen aan die me in de weg staan om mijn mooiste leven te leven en zet elke dag stappen in de richting van mijn dromen. Niet omdat het moet, maar omdat het mag en omdat ik geniet van het avontuur dat het leven is.

 

Wil jij dat ook leren? Boek dan hieronder een gratis gesprek met mij in. Wat ik kan, kan jij ook!

 

Liefs, Pascale-Renee

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.