Gevangen, Comfortabel of Geweldig, welk leven kies jij?

Sep 01, 2020

Leef jij het leven dat je elke ochtend doet popelen om op te staan, omdat je zin heb in weer een fantastische dag? Of voel je je gevangen in je leven en zou je het liefste de deken over je hoofd trekken en een dag willen overslaan?

Als je je bewust wordt van het leven dat je leeft, kun je de balans opmaken en kiezen of dit is wat je wilt of niet. Met dat inzicht kun je bewust keuzes gaan maken die je helpen om je leven zo in te vullen dat je elke ochtend blij bent dat je weer een dag hebt gekregen.

Een paar jaar geleden heb ik zelf mogen testen welk leven ik leefde. Ik zat in een zaal met meer dan duizend mensen in San Diego. Een grote droom was uitgekomen: ik mocht deelnemen aan de High Performance Academy van Brendon Burchard EN ik was daarvoor helemaal naar Californië gevlogen. Toen hij begon aan zijn verhaal over een Caged (Gevangen), Comfortable (Comfortabel) en Fully Charged (Geweldig) life, dacht ik; "HA, ik leef een geweldig leven, dat weet ik zeker!" Maar gaandeweg zijn verhaal realiseerde ik me steeds meer dat er nog veel meer mogelijk was. Dat ik mezelf inhield om alles te geven in mijn leven, dat mijn leven "prima" was, maar echt niet super super geweldig en dat ik op sommige vlakken gewoon mezelf gevangen hield.

Ik was er even stil van en met mij een hele hoop mensen in de zaal. Want mijn leven was best okay op dat moment. Dus dat er nog zo veel meer in zat had ik me biet gerealiseerd, maar het was wel heel waar. Want ik hield me op allerlei vlakken nog tegen. Deed wat sociaal wenselijk was en mijn echte grote dromen daar durfde ik niet naar te kijken. Veel te spannend en nog zo ver weg voor mijn gevoel. En ik durfde al helemaal niet alles van mezelf te laten zien en gewoon 100% mezelf te zijn.

Hoe zit dat voor jou? Leef jij al een geweldig leven of hou je je op sommige vlakken ook nog in? Ik zal je vertellen hoe je dat ontdekt. Grofweg kun je jouw leven meten aan 3 varianten: Een leven waarin je gevangen voelt, een leven waarin je comfortabel voelt en een leven waarin je je GEWELDIG voelt. Een geweldig leven is heel wat anders dan de meeste mensen leven. Niet omdat het onmogelijk is, maar vooral omdat de meeste mensen zelden nadenken of bewust bezig zijn met het creëren van een geweldig leven op de lange termijn. We zijn niet gewend om op die manier naar ons leven te kijken en zijn vooral erop gericht om onze dagen die "druk druk druk" zijn door te komen en onze dagelijkse verplichtingen te managen. We gaan van week naar week, houden ons vast aan het weekend om dan op de bank te ploffen of iets leuks te doen, voor de nieuwe week zich weer aandient. Door dat drukke leven dat "normaal" is en gevuld met verplichtingen vergeten we dat er veel meer mogelijk is. Als je niet verder kunt kijken dan je drukke dagplanner, is het moeilijk om verder te kijken naar waar je leven naartoe gaat en wie je bent geworden.

Wat je helpt is om af en toe even je neus boven je drukke leven uit te steken en vanaf een afstandje te kijken naar je leven en jezelf de vraag te stellen wat je vindt van de kwaliteit van je leven. Hoe blij ben je echt met je huidige realiteit en je toekomst?

Als jij volledig opgeladen bent (Fully Charged) dan voel je je intens, betrokken, energiek en enthousiast. Ik weet zeker dat iedereen dat wil! Je voelt echt dat je leeft en dat gevoel is geweldig. Het geeft je energie en het maakt je stralend en positief.

 

Gevangen leven

Veel mensen leven hun leven gevangen in het verleden of afhankelijk van anderen. Ze zijn niet echt een avontuur aangegaan in hun leven of hebben de grenzen verlegd die anderen voor hen bepaald hebben. Ze hebben anderen of het verleden laten bepalen wie ze zijn, hun identiteit zit gevangen in een doos met overtuigen over wat er voor hen mogelijk is. Daarmee zijn de ervaringen in hun leven, hun dagelijkse gedachten, gevoelens en hun gedrag beperkt. Beperkt tot wat ze denken dat er kan en mag. Ze worden tegen gehouden door de slechte ervaringen die ze nooit verwerkt hebben, laten zich leiden door de resultaten van gisteren en zijn bang dat ze het niet goed doen. Ze voelen zich vaak in een hoek geduwd en hebben geen idee hoe ze daar uit komen. Het leven voelt voor hen heel oneerlijk en dat maakt ze wantrouwend, ongelukkig en ontevreden. Ze hebben het gevoel dat niemand ze begrijpt of een kans geeft en ze voelen zich een gevangene van de wil van anderen en wat anderen van hen denken.

Er zijn twee manieren om uit het gevangen leven te stappen. De eerste komt op je pad door iets dat er in je leven gebeurt en dat je leven op zijn kop zet waardoor je leven schudt op zijn grondvesten en de deur van je gevangenis open trilt. De andere manier vraagt van jou een grote inspanning. Die gebeurt, als je eindelijk voorbij de tralies van je door angst gedreven realiteit durft te kijken en ziet dat er meer is in het leven dan jezelf in een gevangenis (laten) duwen. Je kiest dan bewust een nieuw leven en zelfbeeld en je laat je verleden achter je. Je maakt het je nieuwe realiteit door jezelf consequent te dwingen om je gedachten en gedrag te richten op die nieuwe gewenste werkelijkheid.

 

Comfortabel leven

Voor velen van ons is het leven gelukkig niet zo zwaar als een gevangen leven. Door werk, toewijding en gelukkige omstandigheden leven we een redelijk comfortabel leven. We hebben wat keuzes gemaakt op het gebied van onafhankelijkheid, benutten van kansen en vrijheid. We hebben huizen, partners, auto's en kids. We zijn best dankbaar voor ons leven. We weten ook dat we wat concessies hebben gedaan, hier en daar wat minder avontuur, af en toe wat meer uren op ons werk, maar we wisten waar we het voor deden. We zagen onze vrienden en collega's eenzelfde pad nemen en zij leken daar tevreden mee, dus we dachten dat het zo hoorde.

Tot iemand vraagt hoe het met je gaat en je antwoordt: "Oh nou, het gaat, je weet wel, euhm prima." En dan komen de vragen in je hoofd. Is dit wat ik echt wilde? Is dit het nu? Heb ik te veel concessies gedaan? Wat is er gebeurd met mijn grote droom? Leef ik mijn leven of dat van iemand anders? Ben ik niet in staat tot meer? Je brein antwoordt dan vaak met een schuldgevoel: "Je hebt geen idee hoe goed je het hebt in vergelijking met anderen. Je zou veel dankbaarder moeten zijn. Kun je niet gewoon tevreden zijn met wat je hebt?"

En dan voelen we ons betrapt. En begrijp me niet verkeerd, dit voelt veel comfortabeler dan in een gevangen leven. En de deur naar mogelijkheden staat al veel verder open. Maar zelfs in het comfort komt een barst. Je vraagt je af: "Hoe ben ik hier terecht gekomen? Waar zijn mijn ambitie, drive, enthousiasme en levenslust gebleven?"

Als je een gevangen leven hebt zie je de wereld vaak als bedreigend, leef je een comfortabel leven dan ervaar je de wereld als steeds hetzelfde of saai. De gevangen zelf heeft het gevoel dat ie geen potentieel heeft, de comfortabele zelf heeft actief geprobeerd om zijn potentieel waar te maken, maar heeft het gevoel dat ie over zijn top is. De gevangen zelf voelt zich beperkt door externe condities, de comfortable zelf voelt zich beperkt door zijn eigen succes. De gevangen zelf denkt dat ie geen stem heeft en daarom gebruikt hij hem niet, de comfortabele zelf heeft zijn stem laten horen, maar vraagt zich nu af of dat wel zijn echte stem is, zijn authentieke stem. Beiden verlangen naar meer kleur in hun leven, meer afwisseling, meer creativiteit, vrijheid en verbinding. Beiden verlangen ze naar een geweldig leven.

 

Geweldig leven

Degene met een gevangen leven vraagt zichzelf af: "Hoe ga ik overleven?" En daarmee leegt zij de focus op zich veilig voelen of gekwetst worden. Degene met een comfortabel leven stelt zichzelf de vraag: "Wordt ik geaccepteerd en zal ik succesvol zijn?" Zij focust op erbij horen en tevreden zijn. Degene met een geweldig leven vraagt zich af: "Leef ik mijn waarheid en benut ik mijn potentieel? Leef ik een leven vol inspiratie en inspireer ik anderen?" Het gevoel van verveling en doelloosheid van iemand met een comfortabel leven komt niet voor in het leven van iemand met een geweldig leven. Daar is ruimte voor plezier en voldoening doordat degene met een geweldig leven steeds het avontuur aan gaat. Het leven voelt magisch en waardevol.

Als je een geweldig leven hebt dan voel je je niet rusteloos en ontmoedigd. Je bent je er volledig van bewust dat je je eigen realiteit creëert en dat jijzelf de enige beperking bent in het bereiken van je dromen. Als je je overtuigingen los laat is alles mogelijk. Je geniet volop van je leven en je bent niet bezig met het najagen van andermans leven. Want jouw leven voelt helemaal geweldig. Je leeft niet op cruise control, maar leeft bewust en kiest bewust. Elke keuze die je maakt brengt je dichter bij je dromen, ook als dat spannend en uitdagend voelt. 

Je zit niet gevangen in oude routines, je bent aanwezig in het nu. Je twijfelt niet aan jezelf en je mogelijkheden, je focust op wat jij kunt bijdragen aan de wereld en daar zet je je vol energie voor in. Als je een geweldig leven leeft, maak je je niet druk om wat er mis kan gaan en uitdagingen ga je niet uit de weg, je pakt ze aan. Je hebt een missie die jou in beweging brengt. Vaak heb je eerst een gevangen of comfortabel leven geleefd. Je hebt geluisterd naar je hart dat fluisterde dat er meer was en bent die uitdaging aangegaan. Je hebt je belemmerende overtuigingen aangepakt en daarmee heb je de weg voor jezelf vrij gemaakt om een geweldig leven te creëren.

En dat is voor iedereen mogelijk. Waar je ook zit, wat er ook speelt in je leven, ook jij kunt er een geweldig leven van maken. Ooit was ik ook gevangen in mezelf, ook ik was verzand in een comfortabel maar onbevredigend leven. En kijk waar ik nu sta. Mijn leven is geweldig. De vraag is wat heb jij nodig om jezelf wakker te schudden. Hoeveel tegenslag, pijn en verdriet heb je nog nodig voor je zegt: "En nu is het genoeg!" Want uiteindelijk begint je pad naar een geweldig leven met de beslissing om uit de ellende te stappen. En dat hoeft niet meteen allemaal perfect te gaan. Als je eenmaal de eerste stappen gezet hebt ontdek je vanzelf welk pad jij mag bewandelen.

Dit is wat mensen met een geweldig leven doen:

1. Ze zijn open en alert in het moment

Ze zijn zich bewust van het verleden, maar laten zich er niet door leiden. Ze accepteren wat er is. Ze zijn nieuwsgierig, spontaan en flexibel en nemen het leven zoals het komt. Ze hebben geen oordeel op hoe iets zou moeten zijn, maar laten zich verrassen door de wonderen die het leven biedt. Ze zien kansen en gaan ervoor. Voor hen is de reis net zo belangrijk als het eindpunt.

 

2. Ze richten zich op de toekomst

Ook al zijn ze volledig in het nu, ze hebben visie en ambitie. Ze zien hun gedroomde toekomst tot in detail voor zich en zijn actief bezig met hun dromen waar te maken. Ze zijn optimistisch over de toekomst en daarmee zijn ze een magneet die die toekomst naar zich toe trekt. Ze zijn oprecht enthousiast over hun toekomst en gedreven om hun dromen te realiseren. Ze zien problemen als uitdagingen die ze helpen om de wereld en zichzelf beter te maken.

 

3. Ze zoeken uitdaging

 Hun levenslust komt voort uit hun actieve houding ten aanzien van uitdagingen. Ze willen groeien, zichzelf stretchen en zichzelf opnieuw uitvinden en ze weten dat dat alleen maar kan door uitdagingen aan te gaan. Mensen met een geweldig leven zijn bereid om wat er ook op hun pad komt te accepteren en ervan te leren. Dat maakt dat ze kunnen genieten van hun groeiproces, ook al is dat soms een hobbelige weg.

 

4. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in contact met anderen 

Ze houden van mensen. Ze stellen veel vragen en luisteren echt naar andermans dromen, angsten en realiteiten. Ze geven licht in een ruimte en stralen een enorme positieve energie uit. Ze hebben diepgaande relaties met familie en vrienden. Ze zien elke relatie als een kans om contact te leggen, te leren, te groeien en deel van zichzelf te delen met anderen. 

5. Ze hebben zelfvertrouwen

Ze zijn onafhankelijk en vindingrijk. Ze staan open voor  anderen zonder van hun eigen pad af te wijken. Ze voelen zich niet geroepen om alles en iedereen om zich heen gelukkig te maken als dat betekent dat ze daarmee zichzelf verliezen. Ze zijn moedig genoeg om hun eigen koers te varen en hebben het vertrouwen dat ze ontdekken wat er nodig is om een geweldig leven te leven.

 

6. Ze worden gedreven door creativiteit

Ze hebben behoefte om hun creativiteit te uiten. Daar kiezen ze ook hun banen, projecten en carrières op uit. Ze putten actief uit hun creatieve vermogens bij alles wat ze doen. Ze benutten al hun talenten. En ze durven hun creaties te delen met de wereld, niet zo zeer vanuit een "kijk mij eens", maar vanuit hun drive om een positieve bijdrage aan de wereld te leveren.

 

7. Ze maken het verschil

Mensen met een geweldig leven hebben een diep respect voor het leven dat ze gegund is en ze willen van elke dag iets moois maken. Voor zichzelf en anderen. Ze zien het grote geheel en laten zich niet afleiden door onbelangrijke details en onnodig drama. Ze doen er alles aan om een betekenisvol leven te leiden. Een leven dat ook bijdraagt aan het leven van anderen. Tijdens een ontmoeting zullen ze altijd liefdevol en respect vol zijn naar de ander.

 

Ben jij klaar voor een geweldig leven en wil je aan de slag om dat voor jezelf te creëren? Boek hieronder een Coachcall in met Pascake-Renee om te ontdekken welke stappen jij kunt zetten. De wereld heeft meer mensen nodig die durven te kiezen voor een geweldig leven!

 

Liefs, Pascale-Renee

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.