Hoe hou je vol als alles tegen lijkt te zitten?

Sep 16, 2020

Als alles lekker loopt is het niet moeilijk om door te pakken, maar wat doe je als alles tegen lijkt te zitten? 

Ik weet niet hoe het voor jou was, maar ik vond de afgelopen maanden behoorlijk heftig. Op allerlei vlakken. Ik vond het heftig dat we ineens nauwelijks nog naar buiten konden, ik vind een anderhalve meter maatschappij ingewikkeld. Mijn klanten noemen mij vaak knuffelcoach omdat elke sessie eindigt in een dikke knuffel die van hart tot hart gaat. Mijn hele businessmodel stond op zijn kop omdat ik niet zo maar meer mijn klanten mocht bezoeken. En het was heerlijk om mijn kinderen weer thuis te hebben, maar dat vroeg ook af en toe wat improvisatie talent.

En inmiddels heb ik mijn hele business omgebouwd zodat ik meer mensen kan bereiken en op afstand kan werken. Daar ben ik supertrots op maar het vraagt ook veel van me. Alles wat ik aan het doen is nieuw en ik voel me als een kleuter die voor het eerst naar zwemles gaat. Af en toe heb ik het gevoel dat ik nauwelijks boven water kan blijven. Want er is zoveel te leren nu en zoveel nog te testen en uit te werken. En niet alles levert meteen resultaat op. Wat logisch is natuurlijk, maar dat geeft me af en toe wel een punthoofd. Want ik ben een ongeduldig meisje en ik kan het resultaat goed gebruiken.

Ik hoor van veel mensen dat ze onder druk staan door de omstandigheden. En of je nu een baan hebt of je eigen bedrijf runt, er gebeurt veel en je wordt uitgedaagd om creatief en inventief te zijn. Tof aan de ene kant en heel frustrerend en spannend vaak aan de andere kant.

Ik ben op een trein gestapt en ik kan niet meer terug. Gelukkig maar, want er zijn momenten dat ik het wil opgeven. En eerlijk gezegd is dat niet eens omdat alles tegen zit, maar omdat ik het gevoel heb dat het allemaal niet snel genoeg gaat en ik niet snel genoeg leer of niet flexibel genoeg ben. Ik word er onrustig van en gestressed. Want ik wil resultaat zien, een instant beloning. Net als met afvallen. Als je een dag gesport hebt en goed op je eten hebt gelet, dan wil je dat terug zien op je weegschaal en liefst meteen. Toch lukt dat niet altijd en als je elke dag op de weegschaal gaat staan lijkt het alsof je geen ons verliest. Tot je even een stapje achteruit doet en pas na een week weer op die weegschaal stapt, dan ben je ineens wel een halve kilo kwijt.

Als de onrust eenmaal in je hoofd zit, verzint dat zich vanzelf verder. Ik loop inmiddels al 5 dagen met mezelf te worstelen. En dat gaat (weet ik inmiddels) elke keer volgens een vergelijkbaar patroon. Afgelopen vrijdag begon het te knagen. Ik had een webinar gedaan dat prima was verlopen en waar mensen enthousiast op hadden gereageerd. Niks aan de hand dus, alleen had ik een ander resultaat in mijn hoofd. Dat was even schakelen. En zoals ik geleerd heb focus ik me dan op de dingen die wel goed gingen en laat ik de uitkomst die ik in gedachten had los. Want ik weet dat ik met mijn hoofd geen resultaten kan afdwingen. Elke keer als ik dat probeer gaat het mis.

In het weekend gebeurden er nog wat kleine dingen die het kritische stemmetje in mij stiekem nog wat sterker maakten. En op zondag viel ik door de mand. Ik zag het niet meer zitten. Dit gaat nooit lukken dacht ik en die gedachten werden van kwaad tot erger. En pitbull als ik ben, geef ik niet op. Ik heb een doel voor ogen en hoe dan ook ga ik dat realiseren. En dan begin ik mezelf terug te vechten. Tanden op elkaar en gaan.

 

Je eigen achtbaan

Tony Robbins noemt dat de Crazy Eight. Je stapt dan elke keer in een door jezelf gecreëerde achtbaan en raakt verstrikt in je negatieve emoties. Dat gebeurt vooral als je het even niet meer ziet zitten en het gevoel hebt dat het leven je overkomt zonder dat jij er invloed op hebt. 

 

Vaak zoek je dan een uitweg in gedrag dat eigenlijk tegen je werkt, maar dat je op de korte termijn even een goed gevoel geeft. Ik kan als ik me niet fijn voel in mijn vel mijn toevlucht nemen tot chips of chocola bijvoorbeeld.

 Als je het gevoel hebt dat je geen grip hebt op je leven dan kun je verdwijnen in zware negatieve emoties zoals verdriet, machteloosheid, zelfmedelijden en depressie. Ik noem dat de "boehoe" stand. Alles is dan zwaar en moeilijk en je voelt je ellendig en zielig. Je voelt je dan slachtoffer van de situatie, misschien ook wel van andere mensen of het hele leven. De meeste mensen worden dan passief en stil en trekken zich terug naar binnen.

Op een bepaald moment gaat die passieve emotie en het je terugtrekken over in een actieve variant, waarin je je terugvecht uit die situatie. Je voelt de adrenaline stromen, richt je aandacht weer naar buiten met de insteek: "dit varkentje gaan we even wassen!" Hierbij voel je vooral emoties als agressie, woede, boosheid en frustratie. Je zoekt een zondebok die je de schuld kunt geven van jouw ellende. Het kan je tijdelijke de energie geven om door te vechten. Maar als je uitgeraasd bent dan zak je weer terug in passieve emoties en slachtofferschap.

En voor je het weet zit je vast in de Crazy Eight en duw jij jezelf keer op keer in die achtbaan van emoties. Dat kost je heel veel energie en het brengt je nergens. De afgelopen dagen zat ik er midden in. Ik ging van de passieve emoties van verdriet om het resultaat dat ik niet gehaald had en machteloosheid of het me ooit zou lukken naar mezelf zielig vinden en de wereld oneerlijk. Ik trok me terug in mijn coconnetje. Daarna kwam er vanuit frustratie een vechtlust omhoog die me een adrenaline stoot gaf om mezelf uit deze situatie te vechten en op mijn tandvlees door te gaan. Tot dat ook niet werkte en ik weer terugviel in mijn "boehoe" stand.

Tegenwoordig kom ik er na één of twee rondjes achter dat ik mezelf weer in de Crazy Eight achtbaan heb gestort en heb ik geleerd hoe ik er na die paar rondes weer uit kan stappen. Maar ik heb jarenlang mezelf vastgezet in die achtbaan en mijn leven leek één grote rollercoaster. En dat terwijl ik een hekel heb aan achtbanen. Hoe graag ik ook Disneyland bezoek, je zult mij nooit vinden bij Space Mountain, Tower Of Terror Hotel of één van de andere achtbanen. Doe mij maar de sprookjes in Phantasyland.

 

Wat kun je doen om uit die Crazy Eight te stappen?

Vaak kiezen mensen (onbewust) voor de verkeerde uitgang. De keuze die maakt dat je je even goed voelt, maar je eigenlijk nog verder van huis brengt (rode pijl in het plaatje). Je wil je negatieve gevoelens kwijt en gaat op zoek naar manieren om je beter te voelen. Denk aan alcohol, overmatig snoepen, overeten, series bingewatchen, of gokken. Deze oplossing werkt maar tijdelijk en is snel uitgewerkt. Wat er dan overblijft is vaak een nog rotter gevoel en voor je het weet ben je weer terug in de Crazy Eight.

De enige weg uit de rollercoaster is de weg naar boven (groene peil op het plaatje). Als jij iets wilt veranderen aan de situatie waar je in zit, dan is er actie nodig. Als je blijft focussen op de ellende dan zie je vooral de bezwaren en de beren op je weg. Dat maakt in actie komen lastig. Dat betekent dat je jouw visie op de situatie mag veranderen. "If you can't change the situation, change the way you look at the situation."

 Je hebt vaak geen controle op alles wat er gebeurt in je leven. Je kunt wel de betekenis die je geeft aan de dingen veranderen. Jij bent degene die de baas is over jouw emoties en hoe je reageert op je emoties. Om weer even terug te gaan naar mijn Crazy Eight Van de afgelopen dagen: Het resultaat van het webinar kan ik niet veranderen. Wel hoe ik terug kijk op het webinar. En als ik eerlijk ben dan was het een super masterclass waar mensen dankbaar waren voor de waarde die ze kregen en waar ik met veel plezier mijn tijd aan heb gegeven. En mijn target: als ik één iemand een inzicht geef dat hem/haar verder helpt in het leven dan is mijn missie geslaagd heb ik met 2 vingers in mijn neus gehaald.

Niks aan de hand dus. Het was mijn "boehoe" die meer wilde en in de sabotage stand ging. Het was mijn "boehoe" die vond dat er te weinig mensen live aanwezig waren en mijn "boehoe" die daar een heel verhaal van maakte. Tot ik op een andere manier naar de situatie kon kijken, mijn beeld van de situatie veranderde en mijn eigen spelregels bijstelde. Het doel van mijn webinar is mensen helpen om zich beter te voelen en dat lukt altijd, in plaats van: iedereen moet live aanwezig zijn en het moeten altijd meer mensen zijn.

 

Het heeft allemaal met betekenis te maken

Er zijn heel veel dingen die we niet kunnen controleren: het weer, onze kinderen, het verkeer, de liefde om er maar een paar te noemen. We hebben wel controle op de betekenis die we aan iets geven. Als je leert om de regie over je emoties te nemen, kun je aan elke emotie een positievere betekenis koppelen, ook bij negatieve gebeurtenissen. Neem de tijd waar we inzitten. Ja is het een aparte tijd en ja we hebben te maken met beperkingen. Tegelijkertijd geeft het ook ruimte voor reflectie en op een andere manier in het leven staan. En dan brengt iets negatiefs toch ook iets positiefs. Het is maar wat je wil zien.

Als jij begint met het masteren van je emoties, is het belangrijk dat je begrijpt dat jij je emoties bent. Ze zijn van jou, ze horen bij jou. Als jij je emoties de show laat stelen, en er een negatieve betekenis aan geeft, dan breng je je leven schade toe. Dan laat je het leven jou overkomen in plaats van dat jij je leven voor je laat werken.

 

Wat kun jij doen om emotionele controle te nemen en jezelf te behoeden om jezelf in je emoties te verliezen?

1. Verander de betekenis en je verandert de emotie. Het tegengestelde is ook waar. Verander de emotie en je verandert de betekenis.

2. De kracht van woorden. Je woordgebruik bepaalt voor een groot gedeelte hoe jij je voelt. Wat als iemand zegt dat je het verkeerd hebt? Wat als iemand zegt dat je fout bent? Grote kans dat je je dan niet erg goed voelt, wat je emotionele controle ook is. En dan gebeurt het nu niet eens echt en is het maar de gedachte eraan. De woorden die jij koppelt aan je ervaring worden uiteindelijk jouw ervaring. Ik hamer bij mijn klanten veel op de woorden die ze gebruiken. Want de woorden die je gebruikt neem je voor waar aan. Dus als je woorden gebruikt die je niet aanmoedigen dan doet dat wat met je. Let erop dat jij bemoedigende woorden gebruikt, woorden die jou ondersteunen en voor je werken in plaats van tegen je.

3. Neem de regie over je emoties. De volgende keer dat een situatie of gebeurtenis sterke emoties bij je oproept, neem dan even een pauze om stil te staan bij de betekenis die je eraan geeft. Onderstaande oefening helpt jou om je emoties te sturen:

  • Haal even diep adem voor je reageert, positief of negatief. Geef jezelf even een moment om waar te nemen wat er gebeurt.
  • Word je bewust van wat je voelt. Het is makkelijk om te zeggen: "Ik voel me boos omdat ze me pijn hebben gedaan." Graaf eens wat dieper. Ben je boos omdat je bang bent dat ze gelijk hebben? Ben je verdrietig? Emoties kunnen complex zijn en stapelen zich vaak op elkaar.
  • Vervang negatieve gedachten. Als je hoofd meteen gaat naar hoe jou onrecht wordt aangedaan of hoe verschrikkelijk het allemaal is, leid jezelf dan af. Blijven hangen in de negativiteit maakt je alleen maar vatbaar voor meer ellende. Dus focus op positieve emoties. Verander je gedachten, verander je verhaal.
  • Stuur je energie. Menselijke emoties zijn enorm krachtig. Laat de energie los door even iets fysieks te doen. Maak even een korte wandeling, doe een dansje of schud je lijf even los. Zo haal je jezelf uit de negativiteit.
  • Onderzoek je emoties. Waarom voel je wat je voelt? Schrijf erover in je dagboek of praat erover met een betrouwbare vriend. Dat helpt je om te begrijpen waarom je voelt wat je voelt. Als je eenmaal snapt waar een emotie vandaan komt, kun je er veel makkelijker de regie over nemen.

4. Onderneem actie. Als je je op een bepaalde manier voelt, reageer je op een bepaalde manier. Onze gedragspatronen, zowel de negatieve als roken, als de positieve zoals naar de sportschool gaan, komen allemaal van ons verlangen om aan onze basisbehoeften te voldoen, de betekenis die we geven aan de situatie en de gevoelens die we hebben. De patronen worden uiteindelijk ons levensverhaal, het verhaal dat we onszelf vertellen over wie we zijn en waarom we zijn zoals we zijn. Als we geen emotionele controle pakken, is de kans groot dat we ons machteloos en verloren voelen. En hoewel we geen invloed hebben op de triggers die we tegenkomen in ons leven, kunnen we wel de lading die we geven aan de gebeurtenissen sturen. Door onze gevoelens te sturen, sturen we ook ons leven. Als jij probeert om je leven te veranderen, onderzoek dan welke overtuigingen je al hebt en maak dan nieuwe. Emotionele controle nemen is zelf de betekenis bepalen die jij wilt, anders blijf je continue oude patronen herhalen en verander je niet structureel.

 

Betekenis = Emotie = Leven

Dus als jij je mood wil veranderen, verander dan de betekenis die je geeft aan de gebeurtenis die jou triggert. Als jij jezelf vraagt: : hoe krijg ik controle over mijn emoties?", vraag je eigenlijk aan jezelf: "Hoe kan ik een positieve betekenis geven aan deze gebeurtenis, in plaats van de negatieve gevoelens te laten woekeren?" Jij hebt de power om je mindset te shiften en je leven te verbeteren. Want het leven overkomt je niet, het gebeurt voor jou!

 

Liefs, Pascale-Renee

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.