Je krijgt wat je toestaat.

Sep 10, 2020

Je krijgt wat je toestaat.

Wat jij tolereert wordt jouw werkelijkheid. Als jij het okay vindt om in een oude, gammele auto te rijden, krijg je een oude gammele, auto. Als jij het tolereert dat je baas je elke week laat overwerken, dan zal je baas je elke week laten overwerken. Als jij toestaat dat mensen jou als een voetveeg behandelen, dan zullen mensen je als een voetveeg behandelen. Als jij jezelf ziet als iemand die maar net kan rondkomen, dan zul je elke maand net rondkomen.

Wat jij jezelf toestaat, wat jij tolereert, wat jij jezelf gunt, dat zul je ervaren in je leven. Als jij verandering wilt in je leven zul je je standaarden moeten verhogen, want dat wat jij tolereert krijg je. En wil je wat anders dan mag je eerst je standaard verhogen zodat je kunt ontvangen wat jij wilt ontvangen.  Anders gaat het je niet lukken. Als jij het normaal vindt dat je leven een grote worsteling is en out of the blue wat anders verwacht, dan heb ik nieuws voor je. Dat gaat je niet lukken als je je standaarden niet verhoogd. Want zo lang jij de struggle toe staat, kan er niks anders ontstaan. Ook ik heb geen toverstafje dat alles ineens kan veranderen.

Maar wat betekent dat nou: je standaarden verhogen? Blijvende verandering is wat anders dan een doel. Je bereikt niet altijd je doel, maar je krijgt wel altijd je standaarden. En wat zijn die standaarden dan? Iedereen krijgt in zijn leven zijn moetjes, en niet dat wat zou moeten. In het engels klinkt het beter: Everybody gets their "musts" not their "shoulds". Je zou salaris verhoging moeten krijgen, maar je krijgt het niet. Je zou een succesvolle business moeten hebben maar je hebt nog steeds die baan. Je zou een Tesla moeten rijden, maar je rijdt nog steeds een Renaultje.

De meeste mensen hebben wel een lijstje van de dingen die ze "zouden moeten doen". Gezonder eten, minder drinken, die toffe reis maken, dat bedrijf beginnen, je dromen waar maken, meer bewegen, beter naar jezelf moeten luisteren, etc. Vul maar in wat er op jouw lijstje staat. En je wilt graag dat je "zou moeten" lijstje realiteit wordt, maar dat is net zo iets als goede voornemens. Je hebt ze wel, maar je doet er zelden iets mee. En als je er al aan begint, dan ben je er na een paar weken als niet meer echt mee bezig. Als het lukt is het fijn, als het niet lukt dan denk je je jammer, maar eigenlijk weet je op voorhand al dat je het toch niet gaat doen. Welk voornemen het ook is.

Maar als jij besluit dat iets echt moet gebeuren, dat het echt een "must" is voor je, dan maak je het hoe dan ook mogelijk. Dan zeg je tegen jezelf, ik ga het mogelijk maken en ik ga hoe dan ook een manier vinden. Ik wil mijn hele werkende leven al mensen helpen om zich beter te voelen en te kiezen voor hun mooiste leven, elke dag weer. En daar was ik niet vanaf te brengen. Met vallen en opstaan heb ik dat mogelijk gemaakt voor mezelf. En hoe vaak ik ook voluit op mijn snufferd ging. Elke keer stond ik weer op en ging ik door. En nu sta ik hier vandaag en komen er elke dag nieuwe mensen op mijn pad die ik mag helpen, "A dream Come true." En die switch heb ik gemaakt toen mijn "eigenlijk zou ik fulltime moeten coachen" een absolute "must" voor me werd en veranderde in "Ik moet fulltime coachen en ik ga fulltime coachen."

Als mensen echt  ergens voor gaan, dan verhogen ze hun standaarden, maken er een "must" van en dan vinden ze een weg. Linksom of rechtsom. Done deal en niks of niemand die er tussen komt. Denk eens aan je eigen leven. Waar heb jij ergens je standaarden verhoogd hebt en je leven voorgoed veranderd is. Dat je bijvoorbeeld klaar was met een relatie met iemand die niet voor je ging en je vanaf dat moment iemand tegen bent gekomen die echt voor je gaat. Of dat je besloot om te stoppen met roken om je beter te voelen en nu ren je ieder jaar de marathon van New York met gemak. Dat je besloot om niet langer over je heen te laten lopen op je werk en een eigen bedrijf te beginnen. Wat is dat voor jou geweest?

Jarenlang heb je eerst geprobeerd om iets te veranderen en vertelde je jezelf dat je dit of dat wel of niet "zou moeten" doen. En toch bleef je doen wat je deed. Totdat er een moment was dat er iets veranderde. Er viel een kwartje of iets schudde je wakker en ergens in jou zei een stem: "NU IS HET KLAAR!" Ik heb dat bijvoorbeeld gehad toen mijn kinderen klein waren en ze 's niet wilden slapen. Huilend zat ik naast de babyfoon en ik deed braaf wat ze op het consultatieburo hadden gezegd. Geen aandacht geven, even kijken en weer weggaan, ze niet uit bed halen. Tot het moment dat ik zo spuugzat was en zoooo moe was dat ik dacht: Nu is het klaar, my way or the highway. En binnen 2 dagen sliepen mijn kindjes als een roosje de hele nacht door. Want ik tolereerde niet langer die gebroken nachten en door mijn standaard te verhogen kreeg ik de kracht om mijn kind een keer door te laten huilen en dat was signaal genoeg voor die kleine om door te slapen. Je krijgt wat je tolereert...

Het moment dat jij besluit dat jij er klaar mee bent, krijg je een totaal andere ervaring. Iets in jou maakt een shift en dat wat een "zou moeten" was werd een "must" en je bent nooit meer naar het oude terug gegaan. En het kost je ook geen moeite meer. Dat wat eerst onmogelijk leek om te realiseren is nu niet meer weg te denken uit jouw realiteit. Want je als je die switch maakt, dan geef je jezelf commitment en wordt het deel van identiteit. Als ik iets geleerd heb van 20 jaar met mensen werken is het wel dat mensen  handelen naar wie ze GELOVEN dat ze zijn. Als jij tegen me zegt: "ik ga er hard aan werken om te stoppen met roken... Maar tsjaaa weet je, ik rook al mijn hele leven en ik ben nou eenmaal een roker...", dan weet ik het dat een slechts een kwestie van tijd is tot je weer gaat roken. We handelen allemaal consistent volgens wie/wat we zelf denken dat we zijn.

Een van de sterkste krachten in ons is de behoefte om trouw te blijven aan hoe we onszelf definiëren, aan hoe we onszelf zien. Als jij jezelf ziet als iemand die heel behoudend is, zul je nooit een spannend avontuur aangaan. Als jij jezelf niet ziet als een ondernemer, gaat je eigen bedrijf nooit werkelijkheid worden. Als jij jezelf ziet als iemand die niet zijn eigen belemmeringen kan overwinnen, zul je nooit de patronen waar je vanaf wilt doorbreken. Als jij zegt, "Ik kan dat niet. Ik ben niet zo'n persoon...", vraag ik aan jou: "Oh is dat zo?" Wanneer heb je dat voor jezelf zo besloten? Want hoeveel jaar geleden heb jij voor jezelf gedefinieerd wat je wel en niet kan in het leven? De meeste mensen baseren hun huidige leven op een aantal standaarden die ze 10, 20, 30, 40 of meer jaar geleden voor zichzelf hebben gesteld. Vaak maken we op heel jonge leeftijd besluiten over wat we kunnen en niet kunnen, wie we zijn als persoon en daarmee creëren we ons eigen glazen plafond.

Net als de volwassen olifant die een klein touwtje om zijn nek heeft dat aan een klein paaltje is vastgemaakt. Eén ruk aan het touwtje en het paaltje komt los uit de grond. En toch blijft de olifant braaf bij dat paaltje staan. Waarom? Omdat ie de ervaring heeft dat het touwtje hem vastzet aan het paaltje en hij dat paaltje niet omver kan trekken. Zo is hij geconditioneerd. Als klein olifantje heeft ie echt wel geprobeerd om los te breken en dat is hem toen niet gelukt. En nu "weet" ie niet beter dan dat paaltje hem vast houdt. Van een olifant snap ik dat nog... die heeft geen brein zoals wij, dat kan bedenken dat hij inmiddels sterk genoeg is om de hele tent omver te trekken. Toch doen wij mensen precies hetzelfde. We zetten onszelf gevangen in allerlei conditioneringen die al jaren oud zijn en we laten dat bepalen wie we nu zijn. 

Ik wil je vragen om eens te kijken naar de gebieden in jouw leven waar jij tegen je eigen overtuigingen aanloopt en jezelf de vraag te stellen: "Wanneer heb ik besloten dat dat de norm is voor mij?" En misschien zie je niet eens dat het een overtuiging is die je tegen houdt. We accepteren vaak dat dingen zijn zoals ze zijn omdat ze ooit zo waren. Ik heb jarenlang geroepen dat ik niet kon zwemmen omdat ik geen diploma had en dat ik het ook nooit zou leren. Terwijl ik later wel degelijk wat lessen heb gehad en me best redt in het water. Ik zal geen Olympisch kampioen wedstrijdzwemmen zijn, maar ik kan best zwemmen. Toch heeft het jaren geduurd voor ik durfde te zwemmen op plekken waar het dieper was dan de 1,62 meter die ik hoog ben. Omdat ik de overtuiging had dat ik dan zou verdrinken en niet op tijd bij de kant zou komen.

Waar hou jij nog vast aan oude standaarden die al lang niet meer kloppen? Waar zit jij als een olifant aan een paaltje? Zeker in Nederland houden we ons braaf aan een "Doe maar normaal, dan je al gek genoeg"-norm en daarmee zetten we onszelf nog meer vast in overtuigingen die ons niet helpen. Echt plezier ontstaat als je spontaan bent en zonder voorbehoud. Het is heel lastig om echt gelukkig te zijn als je niet jezelf kunt zijn. En de meeste mensen hebben geen idee hoe ze zichzelf kunnen zijn of wie ze zijn. Dat ontdek je door dingen te doen zonder nadenken, dan laat de echte jij zich zien. Dan voel je de energie stromen.

Als je dat doet en de verbinding maakt met je echte natuur, dan komt er ineens energie vrij om dingen anders te doen en nieuwe standaarden voor jezelf te zetten en ruimte om te bepalen wat je wilt met je leven. En daar gaat het om. We leven wie we denken te zijn en als jezelf opnieuw definieert creëer je een ander leven voor jezelf. Doe je dat niet, blijf je doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd had. Dus stretch jezelf, stretch de ideeën over jezelf en maak een nieuwe norm voor jezelf. Een norm die jou helpt om je mooiste dromen waar te maken. Want als jij stopt met jezelf in de weg te zitten, wordt alles mogelijk.

Als jij jezelf ziet als een atleet zul jij precies dat doen wat jou helpt om een atletisch lichaam te hebben. Je hebt de energie om te sporten, je let op je eten en je werkt elke dag aan een atletisch lijf. Zie jij jezelf als een loser, dan zul jij je ook als een loser gedragen en beslissingen nemen die jou bevestigen dat je een loser bent. Tot het moment dat je klaar bent met een loser zijn en een nieuwe norm voor jezelf stelt. Bijvoorbeeld een succesvol mens zijn. En jij bepaalt zelf wat succesvol is voor jou. Aan de hand van die norm zul jij gaan leven. Je zul beslissingen nemen die bijdragen aan de succesvol norm.

 

Oefening voor het zetten van een nieuwe norm:

1. Wat zijn jouw "Shoulds"? Wat zijn de dingen die jij vindt dat je zou moeten doen en de dingen die je zou willen doen? Maak er een lijst van.

2. Wat zijn op dit moments jouw "Musts" en wat is jouw standaard? En loop eens alle gebieden van je leven na: Gezondheid, relaties, werk, familie, vrienden, persoonlijke ontwikkeling, fysieke gesteldheid, mate van avontuur in je leven, gevoel van geluk, etc. Maak hier ook een lijst van.

3. Vergelijk de 2 lijstjes die je gemaakt hebt. Hoe staat de een de ander in de weg en waar ondersteunt de een de ander? Schrijf op wat je ontdekt.

4. Waar zit jij jezelf in de weg omdat je norm te laag is? Maak er weer een lijst van.

5. Wat wordt jouw nieuwe norm op alle vlakken van je leven en welke acties mag je ondernemen die bijdragen aan het leven van je nieuwe norm? Omschrijf dit zo uitgebreid mogelijk en ga hiermee aan de slag. Lees die nieuwe norm elke dag eens door en laat je brein eens mijmeren over hoe je die nieuwe norm dichterbij kunt halen vanaf nu. Je zult zien dat je leven gaat veranderen in positieve zin.

veel plezier met je nieuwe standaard!

Liefs, Pascale-Renee 

 

Kun jij wel wat magie in je leven gebruiken?

Wil je weten hoe jij jouw omstandigheden kunt veranderen zodat jij je lekker in je vel voelt wat er ook speelt in je leven?
Boek hier je gratis Magische Sessie met Pascale-Renee. Dan kijken we samen hoe we de magie terug brengen in jouw leven! Jij bent niet je omstandigheden en alles is mogelijk, ook voor jou!

Boek je Magische Sessie hier!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.